gazon en borders

GROEN TAPIJT EN GEZONDE BORDERS

Een mooi gazon van écht gras is de hoofdzaak van menige tuin. Daarnaast staat alle bloemen en plantenpracht in nette borders en perken. Gazon en de planten in de borders, ze groeien vanzelf, maar je moet er wel voor zorgen.

Het frisse gras in uw tuin blijft er mooi bijstaan wanneer wij goed letten op een aantal zaken. Bij gras moet je vooral zorgen dat er geen mos, klaver of ander onkruid tussen gaat groeien. Het belangrijkste is regelmatig maaien en goed vochtig houden. Door te verticuteren blijft de grasmat luchtig. Zorg verder dat er geen bladeren lang op het gras blijven liggen. Kale plekken krijgen in maart extra graszaad en in het voorjaar steken wij de randen mooi af.

In de borders mag bladafval wel blijven liggen. Dat is prettig als voeding voor de grond en soms nuttig als bedekking van gevoelige planten. Extra gevoelige planten krijgen een speciale winterbescherming met een laagje stro of zelfs gaas met bladeren. Met onkruid wieden kun je niet vroeg genoeg beginnen om te voorkomen dat het de overhand krijgt. Het geeft de beplanting ruimte om te groeien.

Zorg ook in de borders voor goede drainage. Gebruik liever mooie bodembedekkers dan houtsnippers.

Goede voeding altijd belangrijk

Om gazon en borders in goede conditie te houden is goede voeding nodig die is afgestemd op het seizoen. Gras krijgt vier keer per jaar extra mest, soms zand en in de winter kalk. De keuze voor mest in de borders hangt af van de planten die erin staan.

Scroll naar boven