TIPS OM JE TUIN IEDER SEIZOEN GEZOND EN MOOI TE HOUDEN

Een mooie tuin is levende natuur, met ieder jaargetijde een andere uitstraling. Ook het werk in de tuin en de mogelijkheden voor de tuin zijn ieder seizoen anders. Voor mensen met en zonder groene vingers hebben wij hier een serie tuintips per jaargetijde.

Tips voor Onderhoud, Beplanting, Snoei en Algemeen.

- januari -

Planten

Struiken met kale wortel of kluit (dus zonder pot) zijn verkrijgbaar in de wintermaanden. Voor het aanplanten van een haag kan dit voordeliger uitpakken (bijv. haagbeuk, taxus, beukenhaag, kardinaalsmuts, laurier, hedera -foto-).

Het voorjaar wordt vrolijk ingeluid door het sneeuwklokje (Galanthus nivalis). Het eerste klokje te ontdekken in tuin of plantsoen geeft een fantastisch voorjaarsgevoel! Haal je ze in huis? Plant ze dan na de bloei onder struiken of bomen in je tuin en je ziet ze volgend jaar terug!

Snoei

Tijdens vorstperioden kun je vanaf het ijs overal goed bij. Snoeien kan dan zeer efficiënt zijn! Houd het weerbericht dus in de gaten!

De uitgebloeide bloemen van de hortensia’s vormen een goede natuurlijke bescherming voor de plant in de winterperiode. Jonge planten kunnen wat extra bescherming nodig hebben in de vorm van vliesdoek of jute. Snoeien, doe dat nu niet, wacht daarmee tot na de winter, in maart/april.

Algemeen

Gun vogels gevarieerde winterkost! Geef ze zaden, appels, peren, krenten, zonnebloempitten, broodkruimels of pinda’s. Door verschillend vogelvoer aan te bieden, komen er allerlei verschillende vogels naar je tuin!

Winterweer kan zorgen voor gladde omstandigheden rond het huis. Vaak wordt er gekozen om zout te strooien op paden of oprit. Beter is het om zand te gaan gebruiken als gladheidbestrijder (verkrijgbaar in kleine zakken). Hiermee voorkom je zoutvergiftiging van je planten.

Een sneeuwtapijt in de winter! Struiken, bomen en uitgebloeide planten bedolven onder een verse laag sneeuw hebben de bekoring van ons allen! Mooi voor een plaatje! Let wel op dat de sneeuwlaag niet te zwaar is voor sommige planten; eraf kloppen voorkomt dan schade!

Een vijver die een week dichtgevroren is, kan geen kwaad. Duurt de vorst veel langer, dan kun je een pan met heet water op het ijs plaatsen om er een gat in te smelten. Hak niet in het ijs, dat geeft onrust en stress bij de vissen die in hun wintermodus verkeren.

- februari -

Onderhoud

Geef je fruitgewassen geregeld organische mest, te beginnen in februari-maart. Het is een voorwaarde om straks weer te kunnen uitlopen, te bloeien en vrucht te dragen.

Verticaal tuinieren maakt je tuin net iets aantrekkelijker! Met een rozenboog, pergola of klimrek van latten voor rozen of leifruit ontstaat er diepte en diversiteit. Met bijvoorbeeld de passiebloem (Passiflora) of trompetbloem (Campsis, foto) ontstaat er echt iets bijzonders!

Een nestkastje in de tuin kun je het beste met de vliegopening naar het oosten of zuidoosten ophangen. Je voorkomt ermee dat er extreem koude winterlucht naar binnen blaast of dat het naar binnen regent.

Planten

Een echte voorjaarsbloeier is de camelia. De struik blijft groen in de winter en laat van februari tot april roosachtige bloemen in wit, roze of rood zien. Let bij aanschaf van de Japanse roos op minder winterharde soorten en op de bloeitijd (soms al aan het eind van het jaar).

De damastbloem (Hesperis matronalis) is een geurende, makkelijk groeiende tuinplant, bloeiend van mei tot en met juni. De tweejarige is er in purperroze tot hardpaarse varianten. Met deze inheemse plant trek je vlinders naar je tuin. Het oranjetipje legt namelijk eitjes in de bloemen!

Een- of tweejarigen fleuren de tuin op! Zaaien kan later, uitzoeken en bestellen nu alvast. Enkele soorten die 30- 60 cm hoog worden zijn: prikneus (Lychnis coronaria), Juffertje in ‘t groen (Nigella damascena, foto), vlambloem (Phlox durmmondii), moederkruid (Chrysanthemum parthenium, wit) en goudsbloem (Calendula officinalis).

Struiken met kale wortel of kluit (dus zonder pot) zijn verkrijgbaar in de wintermaanden. Voor het aanplanten van een haag kan dit voordeliger uitpakken (bijv. haagbeuk, taxus, beukenhaag, kardinaalsmuts, laurier, hedera -foto-).

Het voorjaar wordt vrolijk ingeluid door het sneeuwklokje (Galanthus nivalis). Het eerste klokje te ontdekken in tuin of plantsoen geeft een fantastisch voorjaarsgevoel! Haal je ze in huis? Plant ze dan na de bloei onder struiken of bomen in je tuin en je ziet ze volgend jaar terug!

Snoei

De moerbeiboom (Morus), oorspronkelijk veel voorkomend bij kloosters en kasteeltuinen, zie je in (met name kleine) tuinen steeds vaker. Van zijn kruin kan een schaduwdak gesnoeid worden door 5 tot 7 dikke horizontale basistakken te behouden en de verticale te snoeien.

- maart -

Onderhoud

Bij goed weer kunnen we weer de tuin in! Het gazon maaien en bemesten, nestkastjes schoonmaken, slakken bestrijden en groene aanslag verwijderen, je tuin knapt ervan op! Het seizoen kan weer beginnen!

Zit er mos in je gazon? Verticuteer het gazon als de vorst min of meer voorbij is (met een speciale verticuteerhark). Strooi tijdig kalk en bemesting voor een goede groei en het tegengaan van mosvorming en je zal zien, je krijgt weer een mooi tapijtje!

Planten

Ga je voor paarse bloemen in je tuin deze zomer? Paars, lila, violet of aubergine, de kleur wordt geassocieerd met luxe, stijl en rijkdom. Koninklijk paars in de tuin zijn Salvia, Lupinen, Clematis, Petunia, Verbena, Hortensia of Iris (foto).

Zomerbloeiende bollen en knollen kunnen nu weer worden geplant! Met dahlia’s, lelies, begonia’s, calla, gladiolen en anemonen wordt het een overdadige, rijkbloeiende tuin deze zomer!

Wil je graag wat klimmers in je tuin? Wilde wingerd (Parthenocissus), Passiebloem (Passiflora), Kamperfoelie (Lonicera) en Clematis zijn suggesties, maar denk ook aan klimfruit zoals bramen, druiven of frambozen.

Snoei

Siergrassen zijn er in veel variëteiten. Er is pampasgras, zegge en miscanthus, wintergroene soorten, reuzenvariëteiten en roze bloeiende. Door de zachte winter beginnen ze al vroeg uit te lopen. Wacht niet te lang met snoeien. Maart is een goede periode.

Heesters die op eenjarig hout bloeien, kunnen nu gesnoeid worden. De bloei van deze planten vindt plaats op de nieuwe takken, van dit jaar. Buddleja (vlinderstruik) en Hortensia Annabelle zijn enkele voorbeelden hiervan.

- april -

Onderhoud

In veel tuinen kom je rozen tegen. Misschien heb jij ze ook. Mocht je nog niet aan snoeien toegekomen zijn dan is het nu de hoogste tijd. Zorg ook voor voldoende bemesting, dan groeien en bloeien jouw rozen weer volop deze zomer!

Onkruidvrij houden is niet het meest verheffende van het tuinieren! Begin daarom nu al. Als je de bodem vervolgens bedekt met een mulchlaag beschermt dat tegen kou, warmte en uitdroging. Onkruidgroei kun je ook tegengaan door bodembedekkers zoals vinca of maagdenpalm aan te planten.

Planten beginnen weer volop te groeien. Het is een goed moment om te bemesten. Voedingsstoffen worden nu goed opgenomen. Maak gebruik van organische mest voor een optimaal resultaat. Het maakt de bodem gezonder en vruchtbaarder, heeft een lange werking en zorgt voor een goede bodemstructuur.

Planten

Zoek je een bloeier voor in het vroege voorjaar? Kijk om je heen in andere tuinen. Misschien zie soorten die je zelf ook wilt. Ze zijn nu volop verkrijgbaar. Maak een foto en wij kunnen je goed verder helpen. Opvallende soorten zijn de tulpenboom, viburnum, magnolia (foto), azalea, rododendron of sering.

Rood wordt geassocieerd met kracht en energie! Het trekt de aandacht. Kies jij voor een rode bloementuin? Denk dan aan duizendknoop, lobelia, zonnehoed, sedum, salvia, bergamotplant, geranium of rozen.

Eén boom of struik verhoogt al de biodiversiteit in je tuin! Vroegbloeiende bomen zijn Japanse sierkers (prunus), Magnolia (valse tulpenboom) of Cercis (judasboom). Vroegbloeiende heesters zijn Corylopsis, Camellia en sering. We adviseren je met plezier!

 

Het vergeet-mij-nietje (Myosotis) is een blauwbloeiende vaste plant die als een van de eerste plantjes in je tuin weelderig bloeit. Het is een echte lentebode, die zich vlot uitzaait en gemakkelijk verwilderd.

- mei -

Onderhoud

Bekijk een mooi groen tapijt als een project dat in het voorjaar begint! Bemest het als er regen wordt voorspeld en herhaal dit enkele keren gedurende de zomer. Een regenbui zorgt ervoor dat de mest geleidelijk de grond in trekt.

Ga aan het begin van het seizoen, bij voorkeur bij zonnig weer, grondig door je tuin om te wieden, dat scheelt enorm de komende zomer. Alles groeit nu bijzonder snel. Verwijder ook ongewenste zaailingen.

Planten

Na half mei kun je weer éénjarigen planten. Surfinia (rankende Petunia), lobelia (Campanulaceae), bacopa (Sutera cordata), verbena (IJzerhard) en vlijtige liesjes (Impatiens walleriana) geven fleur en kleur in pot of bak. Vul de potten met potgrond, tot twee centimeter onder de rand, geef ze water en verwijder de uitgebloeide bloemen. Veel plezier deze zomer!

 

Lila kleurt geweldig bij groen en dat spreekt tuinliefhebbers aan. Lila-kleurige vaste planten zijn Verbena (ijzerhard), Lavandula (lavendel), Agastache (dropplant), Aconitum (monnikskap), Nepeta (kattenkruid), Aquilegia (akelei) en Campanula (klokjesbloem, foto).

De geitenbaard (Aruncus dioicus) past zich met zijn geelwitte tot helderwitte bloemen gemakkelijk aan bij andere bloeiers. Door zijn hoogte, 1,5 tot 2 m, past de vaste plant goed achter op de border. De bloempluimen verschijnen van juni tot half augustus.

 

 

Bomen die beschermen tegen inkijk en/of zon? De leilinde (Tilia vulgaris) en de plataan (Platanus acerifolia) worden veel toegepast. Een groenblijvende soort is de glansmispel op stam (Photinia, foto). Een echte parel door zijn mediterrane sfeer en robuuste dikke kurkbast is de Lei-Kurkeik (Quercus suber)!

Algemeen

In de vijver is er weer wat levendigheid. Tijd voor een voorjaarsbeurt. Verzorg de waterplanten, test de waterkwaliteit, ga algen tegen, reinig de pomp en het waterfilter en maak een observatierondje!

Een regenton in je tuin is nuttig en leuk. Het is een goede oplossing voor de opvang van regenwater, brengt kalkvrij sproeiwater dichtbij en maakt je planten blij! Tenslotte geeft het een goed gevoel nu we zuinig moeten zijn op ons milieu!

 

- juni -

Onderhoud

To do lijstje voor juni: snoei de blauweregen, bemest je gazon en borders, bind klimplanten vast, pluk uitgebloeide bloemen weg, snoei wilde takken in de rozen en controleer de vijver.

Check regelmatig de rozen. Die kunnen in deze periode sterroetdauw (zwarte vlekken) en meeldauw (wit op bladeren en knoppen) vertonen. Snel optreden en bestrijden is raadzaam. Dan blijft de schade beperkt en kun je blijven genieten.

 

Planten

Zonnebloemen zijn leuk voor kinderen en volwassenen. Ze bloeien van juli tot oktober. De grote gele bloem is aantrekkelijk en de plant kan indrukwekkend hoog worden. Bijzonder is dat de kop van de bloem van oost naar west met de zon meedraait. De volgende ochtend begint hij weer aan de Oostelijke kant!

Siergrassen in pot staan op het terras of op je balkon stoer en charmant. Ze vragen weinig verzorging. Geef vooral niet te veel water. In een hoog vat, zoals op de foto, dienen ze tevens als ‘kamer’scherm.

De grillige stam en grijsgroene bladeren van de olijfboom (Olea europea) geven hem een mediterrane sfeer! Zet hem op een beschutte, zonnige plaats, zorg dat de grond niet uitdroogt maar ook zeker niet te nat is en bemest gedurende het groeiseizoen met organische meststof, rijk aan kalium, fosfor en stikstof.

Snoei

Coniferen groeien ongeveer 30 cm per jaar. Om ze lang mooi te houden, zodat ze niet te breed en hoog worden snoei je ze in mei of juni en liefst nog eens in september. Je kunt dat zelf doen, maar wij hebben geschikte gereedschappen en ons kost het minder moeite!

Algemeen

Hou de vijver in de gaten. Op warme dagen kan er veel water verdampen. Vul tijdig water aan zodat de vissen niet in de problemen komen. Draadalg groeit daardoor ook veel sneller. Verwijder het met een schepnet en maak de pomp regelmatig schoon.

Maak je tuin gezellig met een vuurschaal of fakkels en verleng de avonden met terrasverwarming. Tuinverlichting is daarbij van toegevoegde waarde! Vanuit je woonkamer geeft dat diepte in je tuin, op het terras geeft het sfeer!

- juli -

Onderhoud

Kijk regelmatig naar de hortensia’s. Voorkom uitdroging en bemest ze twee keer per jaar met organische mest. Met een speciale blauwmaker kun je bijmesten om de kleur te behouden. Drogen kan pas veel later na de bloei, in de herfst, als de bloemen stevig gaan aanvoelen.

Oude, gebruikte potgrond kun je opnieuw gebruiken. Meng het in een emmer of vat met wat compost, andere potgrond en mestkorrels, zorg dat het vochtig is, laat het een winter buiten staan zodat het kan doorvriezen en daarna is het geschikt voor hergebruik!

Planten

Als vervanger voor je aangetaste buxushaag kun je de Japanse kardinaalsmuts, de taxus, de buxuskamperfoelie of lavendel kiezen. Maar Ilex crenata dark green (Japanse hulst) lijkt met zijn bladstructuur, struikvorm en langzame groei toch het meest op de buxus.

Een bijzondere klimmer in de tuin is lathyrus. De bloem is erg geschikt om te plukken en op vaas te zetten. De vele kleuren maken er een waar zomerfeestje van. Als je hem regelmatig blijft plukken of knippen zal hij lang door bloeien.

De Ceanothus Concha (Amerikaanse sering) is een groenblijvende struik die 1- 1,5 mtr hoog wordt. Als solitair staat hij graag op een zonnige beschutte plaats. De kleine blauwpaarse bloemen verschijnen van mei tot september en de honingachtige geur trekt bijen, hommels en vlinders aan.https://roestenburgkwekerijen.nl/wp-content/uploads/2023/06/Planten_juli-Header-de-ceanothus-concha-980x206.jpg

Om lege plekken in de border op te vullen kun je vaste planten (zoals Hosta) tussenvoegen. Ze zijn volop verkrijgbaar. Graaf een ruim plantgat, geef wat bemesting mee (liefst organische) en maak de kluit goed nat. Zorg dat de plant voldoende water krijgt. De eerste weken zijn daarbij heel belangrijk!

Snoei

Boomsoorten die gevoelig zijn voor voor bloeden noemen we ABC-bomen. Het gaat o.a. om de Acer, Esdoorn, berk en de haagbeuk (foto). We snoeien ze tussen juni en oktober.

Algemeen

Ga je op vakantie en is er niemand die op je planten let? Zet alle potten uit voorzorg in de schaduw. Wat ook kan: graaf extra kwetsbare potplanten in op een schaduwrijke plek in de border.

- augustus -

Onderhoud

Als het warm is, wacht dan met maaien tot het avond is. Je voorkomt ermee dat het gras verbrandt door de zon. Maai dan ook zeker niet te kort. 5-6 Cm is een goede hoogte om de grasmat in optimale conditie te houden. Houd in de gaten of het gras water nodig heeft.

Blijf zomerbloeiers in potten en borders bemesten. Ze groeien en bloeien er langer door. Maak gebruik van organische mest. Daarin zit een deel stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K), belangrijke elementen voor tuinplanten. Op de verpakking staat aangegeven wat de juiste dosering is.

 

Planten

Een tuin waarin lage en hoge begroeiing varieert, bloei zich afwisselt en iets te beleven valt is het mooist. Een vijver, vruchtbomen, een tuinkamer of klimmers (geurende kamperfoelie, foto) geven levendigheid.

Echinops (kogeldistel) komt uit het Grieks en betekent vrij vertaald ‘als een egel’. Als je bloemen op de hoge stevige stengels (die tot 120 cm hoog kunnen worden) ziet snap je meteen wat er wordt bedoeld! De kogeldistel bloeit van juli tot oktober. Hij is mooi voor in de pluktuin!

De vlambloem of Phlox (letterlijk ‘vlam’ in het Oudgrieks) piekt in frisse, vlammende kleuren. De vaste plant is er in een grote variatie aan hoogtes, kleuren en bloeitijden.

Snoei

Bij stam-, klim- en struikrozen kunnen wilde scheuten opschieten uit onderstam of wortels. Trek ze zo dicht mogelijk bij de stam weg, dat heeft een beter resultaat dan knippen.

Algemeen

De tuin laat zich in deze periode van zijn beste kant zien. Neem het ervan. Zo nu en dan een klusje in de tuin is heerlijk, even niksen ook! En als de zon er is, strijk neer met de voetjes omhoog! Geniet van de vogels en insecten tussen bloemen en struiken.

Heeft sproeien veel tijd gekost deze zomer? Denk eens over een beregeningssysteem. Wij kunnen je ermee helpen! Gemak dient de mens!

Het is nazomer en dat betekent ‘wespen’. Wespen zijn wellicht lastige beesten maar onmisbaar voor de bestuiving van bloemen. Wees er niet bang voor. Eet geen zoet buiten, dan komen ze vrijwel niet in de buurt. Verder, doe rustig, dan doen wespen dat ook!

Een vogeldrinkbak in je tuin trekt vogels. Het is zowel drinkgelegenheid als verkoelend bad bij hitte. Bovendien zijn vogels in je tuin uitstekende insectenbestrijders.

- september -

Onderhoud

Jonge bomen krijgen de eerste jaren vaak ondersteuning van boompalen. Kijk zo nu en dan of de banden niet ingroeien of beschadigingen veroorzaken. Als hij niet meer stevig staat of verrot is, haal hem dan weg. Vervanging is meestal niet meer nodig.

Herfstblad op de open grond tussen heesters is een prima winterdek. Van groenblijvende planten, gazon en vijver kun je het beter weghalen, anders is er kans op rotten en verstikken. Gebruik een bladhark of, makkelijker, een blazer!

Met een net over de vijver voorkom je dat er (veel) herfstblad in het water komt. Rottend bladafval blijft dan niet in het water liggen waardoor er teveel voedingsstoffen in het water komen. Dit kan zuurstofproblemen en overmatige algengroei veroorzaken.

Planten

Fruitbomen planten kan tussen oktober en maart. Wat snel te oogsten is? Appels, peren en frambozen!

Als je vroeg in het jaar wilt genieten van bloeiers, denk dan eens aan de vroegbloeiende cameliastruik, het vergeet-me-nietje (Myosotis, foto) of plant narcis-, hyacinth- of tulpenbollen. De laatste kunnen nu de grond in!

Heb je nieuwe planten of struiken in de tuin gezet? Een stevig plantenetiket is goud waard! Zo blijf je eraan herinnerd wat de naam is, ook als de winter voorbij is en weer en wind het geteisterd hebben.

- oktober -

Onderhoud

Denk er eens aan de nestkastjes in je tuin schoon te maken. Strooi er wat droog tuinmateriaal in en de vogels maken graag gebruik van deze woning tijdens de winterperiode. Voeren is nu nog niet nodig.

Onderdeel van de tuin winterklaar maken is mest strooien. Gebruik geen stikstofrijke mest want dit bevordert bovengrondse jonge groeischeuten. Een bemesting op basis van kalium is geschikter. Het stimuleert de wortelgroei en daarmee ook de weerstand van de plant.

Planten

Het wordt steeds vroeger warm in het voorjaar. Dat betekent eerder bijen en hommels. Voedselschaarste dreigt voor hen, omdat er dan nog weinig bloeiers zijn die stuifmeel en nectar bieden. Bloembollen zoals krokus en blauwe druif helpen! Je kunt ze nu planten. Ons ecosysteem vaart er wel bij!

Algemeen

De egel heeft het niet makkelijk. Help hem een beetje: zorg voor toegangswegen, gebruik geen slakkenkorrels (slakken zelf vormen het voedsel), zorg voor hoekjes blad- en tuinafval, zorg voor een uitklimbare vijver en laat de robotmaaier ’s avonds en ’s nachts niet maaien. Zelf een egelhuis maken van bakstenen en/of stoeptegels is trouwens ook erg leuk!

 

Appels, pruimen en ander fruit is rijp en valt van de bomen. Heerlijk om van eigen bodem te eten of te verwerken in appeltaart of jam. Helaas (of gelukkig?) weten de vogels ze ook te vinden. Laat restanten zoveel mogelijk liggen. Zij maken dankbaar gebruik van de voedselvoorziening, zeker wat later in de herfst.

Tuinverlichting geeft je zicht op de buitenboel. Het maakt je huis ‘groter’ en geeft een gevoel van veiligheid. Bovendien is het een
sfeermaker die je comfort bezorgt zodra je de tuin betreedt. Iets voor
jou? Wij adviseren je graag.

 

Kuipplanten zijn vaste planten die niet tegen de kou kunnen zoals de Afrikaanse lelie (Agapanthus, foto), Heliotroop en Fuchsia’s. Haal de potten naar binnen voor de eerste vorst en laat ze vorstvrij overwinteren.

Soms zie je bruine paddenstoelen, saprofyten, in het gazon. Het zijn de opruimers van organisch materiaal zoals bladeren en plantenresten. Ze verschijnen door de aanwezige stikstof. Je ziet ze soms ook na het leggen van graszoden. Geen zorgen! Als de weersomstandigen veranderen en meststoffen uitgewerkt raken verdwijnen ze vanzelf weer.

- november -

Snoei

Leibomen kunnen het best gesnoeid worden van eind oktober tot eind februari. Het blad is dan van de bomen en ze lopen nog niet weer opnieuw uit. Knip tot op de stevige basistakken die richting geven.

Hedera (klimop) rond de stam van een boom vormt in beginsel geen bezwaar. Insecten, vogels en kleine zoogdieren vinden er een mooi onderkomen. Als hij de top bereikt wordt het anders. Daar houdt hij zonlicht tegen en kan blad doen verstikken. Het doorknippen van de wortels rond de stam (in een vroeger stadium) is raadzaam en voorkomt problemen.

Snoeien van de druivenstruik kan in november-december omdat de sapstroom dan in rust is. Kies een vorstvrije periode. De eerste jaren snoei je vooral om een mooi basisgestel te krijgen.

Algemeen

Gereedschap en (maai)machines die niet meer gebruikt worden, kun je schoonmaken en geolied opbergen in een droge, vorstvrije ruimte. Vergeet niet de messen van de maaimachine tijdig te (laten) slijpen. Denk je aan de aanschaf van een robotmaaier? Dan is nu een geschikte periode om je te oriënteren op wat mogelijk is.

Goed tuingereedschap is een voorwaarde voor prettig tuinieren. Bijna alle tuingereedschap is tegenwoordig verkrijgbaar op accu. Zonder snoeren, licht in gewicht en zonder al te veel herrie. Het maakt snoeien, maaien en blazen tot een feestje!

Houten terrassen of looppaden kunnen behoorlijk glad worden in de winter. Reinig ze van algen en aanslag en bestrooi met een laagje fijn zand om glibberigheid te voorkomen.

Wordt er vorst aangekondigd, ga dan de waterpunten in de tuin na, om ze af te sluiten. Laat kranen en leidingen van de automatische beregening leeglopen om bevriezing te voorkomen.

November brengt ze storm en regenvlagen, aldus een gezegde. Toch kun je bij goed weer nog best klusjes doen. Van schuttingen plaatsen of veranda’s bouwen tot aan het ophangen van een vogelhuisje of een vogelvoerslinger!

- december -

Onderhoud

Sommige struiken of boompjes hebben wat extra bescherming nodig als het flink gaat vriezen. Vooral op een windgevoelige plaats zijn ze kwetsbaar. Neem palmbomen, eucalyptus, olijfbomen of laurier op stam. Vliesdoek is heel geschikt. Het beschermt maar laat licht en lucht door.

Voorkomen is beter dan genezen. Bruine, ‘verschroeide’ plekken in het gazon, na de vorst, komen nogal eens voor. Ze ontstaan als er gelopen of gespeeld wordt op het gazon tijdens de vriesperiode. Pas daarna zie je het resultaat. Zonde toch?

Mulchen is een isolatielaag aanbrengen tussen (jonge) groenblijvende planten om ze te beschermen bij extreme regenval en temperaturen beneden het vriespunt. Je kunt er bijvoorbeeld gevallen herfstblad, versnipperd snoeihout of boomschors voor gebruiken.

Planten

De witte kornoelje (Cornus alba) is rood in de winter! Hoe dat zit? In de zomer bloeit de struik met witte bloempjes, in de winter verliest hij zijn blad maar hij blijft aantrekkelijk door de rechte rode takken. Ze kunnen uitstekend gebruikt worden in bloem- en kerststukken.

Een wintergroene klimplant is de Trachelospermum jasminoides. De stervormige, witte bloemen verschijnen in juni en juli. Jasmijn heeft soms wat ondersteuning nodig maar zoekt meestal zelf zijn weg langs objecten in je tuin. Met zijn heerlijk geurende vanilleachtige witte bloemen trekt hij de aandacht!

Algemeen

Padden, kikkers en salamanders hebben een rustig plekje opgezocht en gaan in winterslaap. Vissen zoeken de diepte op, liefst 60 cm of meer, en blijven daar gedurende de winter. Zorg voor voldoende bescherming zodat ze niet voor de poes (of reiger) zijn.

Een kleine tuin of slechts een balkon? Een snoer met kerstboomlampjes aan de buitenkant van het (keuken)raam geeft een gezellige kerstsfeer. Het is fijn naar buiten kijken!

Kunst en objecten doen het goed in het groen. Vooral tussen wintergroene planten zoals vinca, pachysandra, klimop, buxus en taxus komen ze prachtig uit.

Tuingereedschap na gebruik schoonmaken voorkomt roest. Achtergebleven gras in grasmaaiers, houtsnippers op kettingzagen en zand op spades brengen schade aan, als ze de hele winter onaangeraakt blijven. Droog opbergen voorkomt roest!

 

Scroll naar boven